4DROPS Blog

Hosting, Web, PHP, Symfony

Hubot telepítése a felhőbe

A github néhány hete mindenki számára elérhetővé tette a Hubot névre hallgató chat botot. A Hubot nem más mint egy node.js szerver, ami különböző adapterek segítségével tud a külvilággal kommunikálni. Például egy chat szobához csatlakozva várja a többiek parancsait, kérdéseit, amikre válaszol. Keres nekünk a youtube-on, különböző valuta árfolyamok között átváltást végez, kinyitja az ajtót, zenét játszik, SMS-t küld.

A projekt igen nagy népszerűségnek örvend. A kezdetekben is meglévő Campfire és IRC adapterek mellett sorra jelentek meg az újak, így ma már 12 adapter közül lehet választani, köztük pl. twitter, twillo, flowdock, gtalk. A gtalk adapternek köszönhetően pedig elég egy gmail account ahhoz, hogy saját Hubotunk legyen, akivel a GTalk chaten keresztül beszélhetünk. Persze egy hely is kell, ahol a bot fut és fogadja a parancsainkat. A github erre a Heroku nevű, ingyenesen is elérhető cloud szolgáltatást ajánja. Azonban hiába ingyenes, az extra szolgáltatások, mint pl. Redis szerver (ami szükséges a Hubot futtatásához), használatához szükség van egy bankkártya számra. Ha ezt nem szeretnénk megadni, vagy nincs megfelelő bankkártyánk, szerencsére van egy másik, szintén ingyenes megoldás is. A Joyent node.js cloud szolgáltatása. Most ebben a felhőben fogunk életre kelteni egy Hubotot.

1. Node SmartMachine létrehozása

Először szükség lesz egy szerverre a felhőben, ehhez regisztráljunk be http://no.de oldalon. A regisztrációkor meg kell adni egy RSA kulcsot, ha még nincs, akkor az ssh-keygen -t rsa -C "saját@email.com" parancsal generálhatunk egy kulcspárt. Ennek a publikus részért kell megadnunk a regszitráció során (alapértelmezetten a ~/.ssh/id_rsa.pub fájlban található). Ha túl vagyunk a regisztráción az “Order a machine” gombra kattintva hozhatunk létre egy új szervert. Ahhoz, hogy az új szerverünkhöz csatlakozni tudjunk, a kapott beállításokat el kell helyeznünk a ~/.ssh/config fájlban, pl.:

1
2
3
4
Host account.no.de
 Port 60799
 User node
 ForwardAgent yes

Az ssh account.no.de paranccsal tudunk csatlakozni a szerverünkhöz. A belépéshez az RSA kulcshoz tartozó jelszónkat kell megadni.

2. A Redis telepítése

A Hubotnak szüksége lesz egy Redis szerverre. A következő parancsokkal telepíthetünk egyet a szerveren:

1
2
3
pkgin update; pkgin install redis
svccfg import /opt/local/share/smf/manifest/redis.xml
svcadm enable redis

3. Hubot beállítása

Valahogy azt is tudatni kell a robotunkkal, hogy hogyan kommunikálhat a külvilággal, vagyis ki kell választani a megfelelő adaptert és konfigurálni kell azt. Az adaptereket különböző környezeti változók segítségevel lehet beállítani, amiket a /home/node/node-service/profile fájlban kell elhelyezni, ha még nincs ilyen akkor hozzunk létre:

1
2
cd ~; mkdir node-service
vim node-service/profile

Majd a megnyíló szerkesztőbe az i megnyomása után írjuk be a gtalk adapterhez szükséges változókat, majd ESC és :wq, pl.:

1
2
3
4
HUBOT_GTALK_USERNAME="felhasználó@gmail.com"                # milyen userrrel lépjen be a bot
HUBOT_GTALK_PASSWORD="password"                       # mi a jelszava
HUBOT_GTALK_WHITELIST_DOMAINS="foo.com,bar.com,domain.com"         # domainek, ahonnan beléphetnek (opcionális)
HUBOT_GTALK_WHITELIST_USERS="másik_felhasználó@gmail.com,mégegy@gmail.com" # kik azok a userek akikkel beszélhet (opcionális)

Az utolsó két beállítás segítségével lehet meghatározni, hogy a robot kivel beszélhet. Használatuk nem kötelező, ha nem adjuk meg akkor a Hubot mindenkivel szóbaáll.

4. Hubot életre keltése

Töltsük le a legújabb stabil verziót, majd csomagoljuk ki:

1
2
wget https://github.com/downloads/github/hubot/hubot-1.1.11.tar.gz
tar xvf hubot-1.1.11.tar.gz

Ahhoz, hogy a távoli szerver automatikusan elindítsa a robotot, adjuk hozzá a package.json fájlhoz a , "scripts": {"start": "./bin/hubot --adapter gtalk" } sort, tehát a fájlunk most valahogy így kell, hogy kinézzen:

package.json
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
{
 "name":    "hosted-hubot",
 "version":   "0.1.0",
 "author":   "GitHub Inc.",
 "keywords":  "github hubot campfire bot",
 "description": "A simple helpful Robot for your Company",
 "licenses":   [{
  "type":    "MIT",
  "url":    "http://github.com/github/hubot/raw/master/LICENSE"
 }],

 "repository" : {
  "type" : "git",
  "url" : "http://github.com/github/hubot.git"
 },

 "dependencies": {
  "hubot": "1.1.11",
  "hubot-scripts": "1.1.7",
  "optparse": "1.0.3"
 },

 "scripts": {"start": "./bin/hubot --adapter gtalk" }
}

Szükség lesz még egy másik konfigurációs fájlra, ami megmondja, hogy melyik node.js veziót szeretnénk használni:

1
echo '{"version": "v0.4.11"}' > config.json

Végül pedig git segítségével fel kell töltenünk a szerverre:

1
2
3
4
git init
git commit -a -m "initial commit"
git remote add account.no.de account.no.de:repo
git push account.no.de master

Ha a sok szöveg végén azt látjuk, hogy win!, akkor a robutunk elvileg elindult. A szerverre belépve és a node-service-log parancsot beírva ellenőrizhetjük is, hogy minden rendben volt-e, ha az utolsó sorban azt látjuk, hogy Hubot is online, talk.google.com! akkor a Hubotunk életre k]lt és várja az utasításainkat.

A Hubot help (a Hubot rész nem kötelező) parancs kiírja, hogy mi az amit megért. Például a youtube me hubot a hubot kifejezésre keres a youtube-on és a találatok közül visszad egyet véletlenszerűen, vagy image me hubot egy képet ad vissza. A TIME kiírja a szerveridőt calculate me 4+38 visszadja, hogy 42, a convert me 1000 HUF to EUR pedig átváltja a forintot eurora, stb. Ezek a parancsok általában valamilyen publikus szolgáltatlást (leginkább google) használnak és inkább szórakoztatóak mint hasznosak. A Hubot nagyszerűsége igazából abban rejlik, hogy nagyon könnyen bővíthető (tanítható). A megoldható feladatoknak szinte csak a fantáziánk szab határt, pl. megtaníthatjuk a robotunkat, hogy nyissa ki az iroda ajtaját (ha van valamilyen beléptető rendszerünk), játszon zenét vagy mondjon be valamit az irodai hangosbemondón, szóljon ha valaki frissített egy éles oldalt, vagy ha valami baj van az egyik általunk fejlesztett oldallal, a MAC cím alapján megmondja ki van az irodában, vagy SMS-t küldjön a kollégáknak. Mindezt különboző scriptek segítségével lehet megtanítani vele. A hubot-scripts oldalon találhatunk néhány ilyen publikus scriptet, amiket a hubot-scripts.json fájlhoz hozzáadva lehet használatba venni.

Comments